top of page
Search

Lastensuojelu: Paikka auki, mutta sopivaa työntekijää ei kuulu?



Työmarkkinat ovat täynnä avoimia lastensuojelun laitoshoidon ohjaajan ja lastensuojelun sosiaalityöntekijän paikkoja. Lähtijöitä on. Tulijoita heikommin. Mitä sitten tapahtuu? Ei mitään hyvää aikanakaan.


Tai ehkä sittenkin?


Itse ainakin sisuunnuin. Ajattelin jakaa mikä osaan. Ja pyytää muita kanssani tekemään sen. Halusin aloittaa toimintani nimenomaan uusien työntekijöiden kouluttamisesta ja sijaishuollon yksiköissä vierailemalla. Haluan saada uudet ammattilaiset jäämään ja lastensuojelun onnistumiset näkyviksi!



Toivoisin, että puhe ”hyvistä ja huonoista” paikoista voitaisiin jo lopettaa. On paikkoja, joissa on riittävä osaaminen ja resurssi – ja niitä, joissa ei. Tuskin kukaan on lähtenyt alalle siksi, että haluaisi toimia lapsen kasvua ja kehitystä uhaten. Osaamista tässä maassa on – se vain pitäisi saada jakoon. Suomessa lastensuojelun laitoshuoltoa tehdään valtaosin yksityisten yritysten toimesta. Se on ehkä syy sille, miksi asioita tehdään (vielä) niin vähän yhdessä. Vaikka hyvin voitaisiin tehdä. Asiakkaita kyllä varmasti löytyy meille, jotka osoitamme halumme kehittyä ja parantaa sijaishuollossa asuvien lasten oloja yhdessä.


Huostaanotto on lastensuojelun viimesijaisin keino turvata lapsen kasvu ja kehitys. Viimesijaisen keinon tulisi siis voida sen verran hyvin, että se olisi vaikuttavaa. Lastensuojelutyössä yhteiskunnalle on määritelty iso valta ja vastuu lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin turvaajana. Arvokas ja laadukas lastensuojelutyö edellyttää pysyviä, päteviä ja osaavia työntekijöitä.


Hoidetaan tämä yhdessä kuntoon <3


Kirjoittaja:

Jenny Poutiainen

Sijaishuollon kouluttaja & kehittäjä

Vetovoimaksi Oy

 

Olen rakentanut koulutuksen, jonka avulla toivon auttavani työnyhteisöjä henkilökunnan pysyvyyden lisäämisessä ja samalla haluan auttaa lastensuojelun laitoshoidon uusia työntekijöitä pääsemään turvallisesti alkuun. Koulutus kantaa niemeä Lastenkodin ohjaajan ABC — Koulutus uudelle työntekijälle. Koulutus on tarkoitettu ohjaajalle, joka on työskennellyt sijaishuollossa alle vuoden tai muuten vain kaipaa kertausta koulutuksessa käsiteltäviin asioihin. Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen ohjaaja ymmärtää sijaishuollon tehtävät ja on tutustunut sijaishuollon asiakkaisiin tilastojen valossa. Koulutus on käytännönläheinen ja sen tehtävä on antaa ohjaajalle valmiuksia toimia vaativassa ohjaajan tehtävässään niin, että se takaa lastensuojelulain ja sijaishuollon laatukriteerien toteutumisen tavallisessa sijaishuollon arjessa.


​Kaksipäiväisen koulutuksen aikana käydään läpi sijaishuollon tehtävät ja kuntouttavan arjen elementit. Kerron lapsen oikeuksista ja osallisuudesta sijaishuollon aikana, sekä annan näkökulmia vuorovaikutukseen ja traumatietoiseen kohtaamiseen. Lisäksi teemoja ovat rajoitustoimenpiteiden käyttö ja ohjaustyön menetelmäosaaminen. Tavoitteena on, että koulutuksen aikana työntekijä oppii olemaan aktiivinen toimija eettisesti kestävän sijaishuollon rakentamisessa. Koulutuspäivistä saa mukaan näkökulmia vuorovaikutukseen ja ristiriitatilanteiden rakentavaan käsittelyyn, sekä oman toiminnan reflektointiin. Haluan antaa uusille työtekijöille käyttöön välineitä ohjaajuuteen, jossa arvostus, inhimillisyys ja empatia korostuvat.


Koulutuksesta voi lukea lisää TÄSTÄ.





Comments


bottom of page